05 Січень 2021

Колесников Олександр Володимирович (21.12.1947 – 27.12.2020)

27 грудня 2020 року у віці 73 років передчасно помер доктор економічних наук, професор Колесников Олександр Володимирович.

Смерть вилучила з наших лав людину, все свідоме життя якої було присвячено справі виховання та становлення молоді, не тільки в університеті, а й на виробництві.

В 1967-1969 рр. проходив строкову службу в Радянській армії у Полярного кола на космодромі «Плисецьк». Після закінчення строкової служби навчався в Харківському інженерно-будівельному інституті на вечірньому факультеті за спеціальністю «Архітектура». Навчання поєднував з роботою в харківському інституті «Укргорстройпроект» на посаді техніка-архітектора, а потім архітектора. Приймав участь у проектуванні різних об’єктів, у тому числі житлово-соціального призначення для житлових районів Курської магнітної аномалії.

Двадцять п’ять років працював на об’єктах житлового та промислового будівництва харківських будівельних трестів «Промстрой-2», «Горремстрой-1», «Харьковспецстрой» на інженерних та керівних посадах.

В травні 1986 року в складі військових підрозділів Збройних сил СРСР приймав участь у ліквідації наслідків Чорнобильскої аварії. Має урядові нагороди.

З 1988 року поєднував виробничу діяльність з навчальною та науковою роботою на будівельному факультеті Харківського інституту інженерів транспорту.

У 1995 році був призначений завідуючим кафедрою «Фінанси», яку очолював сімнадцять років. На цій посаді Олександр Володимирович заслужив глибоку пошану серед професорсько-викладацького складу і студентів завдяки глибокій порядності, людяності, вимогливості насамперед до себе і відповідальності за доручену справу.

Неодноразовий учасник та дипломант виставки «Досягнення народного господарства України». Автор дев’яти десятків наукових публікацій, які написано одноосібно. У тому числі монографії, збірники праць та десять видань учбових посібників з грифом Міністерства освіти України.

Під керівництвом Олександра Володимировича захистилося п’ять кандидатів наук та один доктор наук.

Пішла з життя визначна людина, авторитет і повага до якої далеко вийшли за межі не тільки університету та міста, а й за межи держави. Він активно співпрацював з науковцями та громадським діячами Білорусі, Молдови, Німеччини, Росії, Узбекистану, Азербайджану.

Вічна і світла пам’ять про Олександра Володимировича назавжди залишиться в серцях всіх, хто його знав.

 

Ректорат, профспілковий комітет, економічний факультет, кафедра управління державними і корпоративними фінансами

Колесников Олександр Володимирович (21.12.1947 – 27.12.2020)