07 Листопад 2021

ОСВІТНІ ІНВЕСТИЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ В РОЗВИТОК ЗВІЛЬНЕНИХ РАЙОНІВ АЗЕРБАЙДЖАНУ

Сьогодні в Харкові відбулася міжнародна конференція «Карабах після окупації. Інвестиційний потенціал Карабаху». Даний захід організований Почесним Консульством Азербайджанської республіки в м. Харків, за підтримки Харківської обласної ради, Харківської обласної державної адміністрації, Харківської міської ради.
Відкриваючи роботу конференції, з привітальними словом до учасників конференції звернувся Почесний консул Азербайджанської республіки в м. Харків Афган Салманов, наголосивши про важливу роль даного заходу для майбутнього в сфері міжнародної співпраці.
Як відомо, після звільнення від окупації, уряд Азербайджану проводить системну роботу, спрямовану на реінтеграцію та розвиток інфраструктури Карабаху. Нині в цьому регіоні тривають масштабні відновлювальні роботи. В короткий час з руїн мають постати необхідні та життєво важливі об’єкти охорони здоров’я, транспорту, освіти, культури, тощо. Самотужки відновити зруйнований регіон доволі складно. Крім того, все це потребує чимало часу та великого обсягу інвестицій. А процес нормалізації життєдіяльності регіону має статися в стислі терміни. Через те, уряд Азербайджану покладає надії на міжнародну співпрацю в різних сферах. Директор Фонду з відродження Карабаху Рахман Гаджиєв, ознайомив присутніх з сьогоднішніми досягненнями з питань відродження Карабаху та перспективою нових проектів.
То ж мета конференції — продемонструвати інвестиційну привабливість Карабаху для представників уряду України ділових кіл Харкова та області а також провідних університетів.
Міністр економіки України Олексій Любченко підкреслив актуальність роботи конференції в такому форматі, оскільки наша країна має чималий досвід з розбудови та впровадження сучасних економічних проектів. Заступник міністра економіки Азербайджанської республіки Ніязи Сафаров, акцентував увагу учасників конференції на перспективах розвитку та плідної співпраці у справі відродження звільнених від окупації території Азербайджану.
У роботі конференції взяли участь голова Харківської обласної ради Тетяна Егорова-Луценко, радник голови обласної ради Марк Беккер, заступник міністра АПК Азербайджанської Республіки Сарван Джафаров, Народний депутат від партії «Слуга народу» 9-го скликання Володимир Крейденко, Голодніков Павло Вікторович – мер міста Зміїв.
В рамках роботи конференції, одним зі спікерів виступив ректор УкрДУЗТ Сергій Панченко, який підкреслив, що Університет тривалий час тісно співпрацює з республікою Азербайджан в галузі науки та освіти.
Сергій Панченко, звертаючись до учасників конференції, розповів про суттєві здобутки та напрацювання, які досягнуті в результаті плідної співпраці УкрДУЗТ з урядом республіки Азербайджан. Ректор УкрДУЗТ поділився з присутніми майбутніми планами щодо реалізації спільних проектів, зокрема щодо відкриття на території Карабаху спільного інформаційно-консультаційного центру з метою сприяння вступу абітурієнтів з Карабахського регіону Азербайджану до УкрДУЗТ.
Разом з цим, Сергій Володимирович підкреслив: «В Українському державному університеті залізничного транспорту навчається біля трьохсот студентів з Азербайджану. На сьогоднішній день не лише успішно вирішені організаційні питання освітнього, наукового та побутового плану, а й триває процес покращення умов для реалізації безпечного та ефективного навчання. Студенти з республіки Азербайджан активно долучаються до освітніх та культурних заходів, науково-практичних конференцій, беруть участь а наукових семінарах, є авторами наукових робіт, які заслуговують високої оцінки. Також наш університет налагодив партнерські стосунки з низкою провідних ЗВО Азербайджану, а саме: з Азербайджанським технічним університетом, Нахічеванським державним університетом, Азербайджанським університетом архітектури та будівництва.
Отже, ми впевнені, що УкрДУЗТ, займаючи активну позицію у співпраці з урядом республіки Азербайджан, докладе максимум зусиль, задіє необхідний науковий та освітній потенціал, щоб сприяти швидкому та якісному відновленню Карабаху».

ОСВІТНІ ІНВЕСТИЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ В РОЗВИТОК ЗВІЛЬНЕНИХ РАЙОНІВ АЗЕРБАЙДЖАНУ