26 Лютий 2023

Роковини Ходжалинської трагедії

26 лютого все прогресивне людство із сумом згадує жертв Ходжалинської трагедії – масового вбивства мирного азербайджанського населення, яке було здійснене в 1992 році в ході вірменсько-азербайджанського конфлікту. 31 рік тому в маленькому азербайджанському містечку Ходжали був скоєний справжній геноцид  – було вбито 613 мирних жителів, серед яких 63 дитини і 106 жінок, ще 1275 мешканців потрапили в полон, де вони зазнали знущань, тортур і наруги. Ходжалинська трагедія стала одним з перших і наймасовіших військових злочинів на пострадянському просторі.

Понад 30 років з моменту проголошення незалежності нашими країнами Азербайджан і Україна з повагою ставляться до територіальної цілості і незалежності один одного. Розглядаючи геноцид азербайджанців у Ходжали неможливо не провести паралель із сучасними подіями в Україні.

Суттєву міжнародну підтримку та гуманітарну допомогу Україні надають Президент Азербайджанської Республіки Ільхам Алієв, уряд та азербайджанський народ. Ця підтримка і допомога ще більше зміцнюють дійсно дружні відносини між нашими країнами і народами.

Український державний університет залізничного транспорту підтримує тісні зв’язки із представниками Азербайджану. Зокрема, 28 січня 2022 року ректор УкрДУЗТ доктор технічних наук, професор Сергій Панченко та Почесний консул Азербайджанської республіки в м. Харків Афган Салманов підписали Меморандум про співробітництво. Метою меморандуму є створення належних умов та механізмів для системної співпраці УкрДУЗТ та Почесного консульства Азербайджанської Республіки в м. Харків в освітній, науковій та культурній сферах та встановлення партнерських взаємовигідних відносин між УкрДУЗТ та Почесним консульством Азербайджанської Республіки в м. Харків. В Українському державному університеті залізничного транспорту, в межах співробітництва, підготовлений до відкриття культурний центр республіки Азербайджан. Цей крок дозволить студентам з Азербайджану, які навчаються в УкрДУЗТ, отримати консультації щодо організації навчання від фахівців Центру, знайти своїх однолітків, завести друзів та швидше інтегруватись в українське освітнє середовище.  Завдяки роботі Центру й українські студенти також зможуть ближче познайомитись із культурою та багатогранною історією Азербайджану.  В Центрі також буде і виставка, присвячена вшануванню пам’яті жертв Ходжалинської трагедії.

Керівництво, співробітники, студенти Українського державного університету залізничного транспорту вшанували пам’ять усіх загиблих і постраждалих у страшній трагедії Азербайджану. Поділяємо біль разом з усім азербайджанським народом. Щоб запобігти повторенню таких трагедій і злочинів, слід берегти пам’ять про жертв геноциду, і боротися проти тих, хто продовжує злочини проти людства.

Роковини Ходжалинської трагедії