12 Травень 2023

В травні 2023 року святкується важлива ювілейна дата – 100 років з дня народження видатного сина азербайджанського народу Гейдара Алірза огли Алієва.

Весь світ знає Гейдара Алієва як політика, як людину, яка двічі очолювала рідний Азербайджан, як батька азербайджанської державності. Але Гейдар Алірза огли – це ще й мудрець, філософ, думки якого є справжнім джерелом мудрості на самі різні випадки життя.

Все життя Гейдара Алієва – яскравий приклад того, як мудра і вольова людина слідує своїм принципам і досягає успіхів в самих складних ситуаціях.

«Свобода і незалежність – національне багатство кожного народу» – вчить нас Гейдар Алірза огли, і саме його внесок в становлення незалежного Азербайджану важко переоцінити.

«Зберегти незалежність, зробити її вічною набагато складніше, ніж завоювати її» – саме обрання в жовтні 1993 році президентом Азербайджану Гейдара Алієва допомогло навести порядок в країні і знову повести державу до процвітання. За десять років керівництва Гейдара Алірза огли були створені всі умови для того, щоб державність Азербайджану укріпилась і зміцніла.

«Держава, яка має сильну економіку, може все» – нагадує нам Алієв. І саме під його керівництвом у країні було дано старт широкомасштабним правовим, економічним і соціальним реформам. Почалася широкомасштабна приватизація державної власності, була проведена земельна реформа і створена необхідна правова база для вільної ринкової економіки. Угода про розробку нафтових родовищ в азербайджанському секторі Каспійського моря, що отримала назву «контракту століття», почала приносити відчутні плоди.

«Щоб сміливо вести мирні переговори, необхідно мати сильну армію» – твердо знав Гейдар Алієв. Саме завдяки зусиллям Гейдара Алієва була створена сильна і боєздатна азербайджанська армія, яка зуміла зупинити подальшу агресію Вірменії. Слідувати завітам батька продовжив Ільхам Гейдар огли Алієв і повертає до рідного Азербайджану споконвічні землі.

«Дорога – це економіка, культура, словом – життя». Під керівництвом Гейдара Алієва Азербайджан перетворився на активного учасника та ініціатора таких проектів, як нафтопровід Баку-Тбілісі-Джейхан і газопровід Баку-Тбілісі-Ерзерум, взяв ключову участь в таких важливих справах, як відновлення стародавнього Великого Шовкового шляху і будівництво залізниці Баку-Тбілісі-Карс.

«Величезний вплив на зміцнення дружніх відносин між країнами мають культурні та наукові зв’язки». Гейдар Алієв завжди був великим другом українського народу. Багато в чому саме завдяки йому між українським і азербайджанським народами налагоджені тісні політичні, економічні, культурні зв’язки.

«Видатні особистості демонструють світові розум, науку, культуру, моральність народу» – і особисто Гейдар Алієв для всього світу став яскравим представником азербайджанського народу, взірцем його мужності, сили волі та розуму.

«У житті кожен сам обирає славу чи безслав’я, особисте благополуччя чи суспільний обов’язок» – Гейдар Алірза огли Алієв виконав свій суспільний обов’язок, до останнього подиху служив своєму народові. Заслуженою винагородою йому є вічна слава і шанування не тільки в рідному Азербайджані, а й в усьому світі. І зараз, віддаючи данину пам’яті великому лідеру азербайджанського народу, ми продовжуємо його справу і докладаємо всіх зусиль для зміцнення українсько-азербайджанської дружби.

В травні 2023 року святкується важлива ювілейна дата – 100 років з дня народження видатного сина азербайджанського народу Гейдара Алірза огли Алієва.