03 Березень 2022

Загальні рекомендації для підготовки до надзвичайної ситуації чи війни!

Рекомендується:

1.Дізнайтеся, де знаходяться сховища поряд з вашим будинком та роботою. У багатьох містах вони позначені спеціальними написами на стінах будинків. Якщо сховище знаходиться далеко, дізнайтеся, чи підвал вашого або сусіднього будинку.

2.Обмежте свої поїздки: ви не повинні бути далеко від дому або працювати без необхідності. Обов’язково майте з собою посвідчення особи, якщо вам необхідно залишити місце дислокації. До посвідчення бажано додати інформацію про вашу групу крові та можливі проблеми зі здоров’ям – наприклад, про алергію на деякі ліки.

3. Навчіться надавати першу допомогу. Можна скористатись офіційним посібником з надання першої допомоги від Червоного Хреста.

4. На вікна наклейте захисні смужки скотчу. Це зробить їх більш стійкими до вибухових хвиль: уламків буде менше, вони не літатимуть по кімнатах.

5. Якщо ви живете у приватному будинку на присадибній ділянці – обладнайте укриття на відстані від будинку, що перевищує його висоту – так у вас більше шансів залишитися неушкодженим, якщо будівля буде зруйнована вибухом. Якщо ваш будинок багатоквартирний, або це щільна приватна забудова – по можливості обладнайте укриття у підвалі. Ви можете захистити його мішками із піском.

6. Підготуйте аптечку. Вона повинна містити активоване вугілля, парацетамол (жарознижувальний засіб), пенталгін (болезаспокійливий), супрастин (антигістамінний препарат), лоперамід/імодіум (протидіарейний засіб), фталазол (протимікробний засіб) та ліки, які ви приймаєте регулярно. Крім основних медикаментів МОЗ України радить також мати в аптечці набір для надання першої допомоги: сухий та медичний спирт; дві пари гумових рукавичок; клапан із плівкою для проведення штучного дихання; засоби для зупинки кровотечі – шину, кровоспинний (гемостатичний) бинт з кровоспинним засобом; марлеві серветки різних розмірів та нестерильні марлеві бинти; еластичні бинти із можливістю фіксації; пластирі різних розмірів; атравматичні ножиці для розрізання одягу на потерпілому; великий шматок тканини, за допомогою якого можна зафіксувати кінцівку потерпілого; антисептики – антисептик для рук, спиртові серветки; шприци; ковдру або термоковдру, жилет зі світловідбиваючими елементами, ліхтарик та маркер.

7. Підготуйте запас їжі на 3 доби. Їжа має бути поживною, мати тривалий термін зберігання та не вимагати багато води для приготування. Це різноманітні консерви, соуси, соки, макарони швидкого приготування, пюре швидкого приготування, рис, каші. Зверніть увагу на сирні пасти та сири в тубах, на рослинному молоці – соєвому, вівсяному – а також на сухий хліб тривалого зберігання: хлібці, сухарі, лаваш або коржики. Стануть в нагоді чай, кава, шоколад, енергетичні батончики, горіхи і насіння. З овочів – картопля, капуста та морква.

8. Воду слід запасати з розрахунку три літри на особу на добу. Якщо ви не впевнені в її чистоті – її можна прокип’ятити. Воду слід зберігати у пластикових пляшках та відрах із кришками. Ви можете заморозити воду безпосередньо перед тим, як покласти її в морозилку, залиште до 20% вільного місця в ємності: замерзла вода збільшується в обсязі. Мінеральна вода також може використовуватись.

9. Рекомендується запастися вовняним одягом, теплими куртками та брюками, шапками, шарфами, рукавичками, ковдрами, спальними мішками, свічками, сірниками або запальничками, батарейками, гасовими або газовими обігрівачами в період холодної пори року. Якщо в кімнаті стає холодно – слід закрити вікна ковдрами, зібрати всіх в одній кімнаті, застелити в ній підлогу ковдрами. Можна накрити стіл ковдрами та зібратися під столом. Не забувайте провітрювати приміщення та гасити свічки та обігрівачі на ніч, щоб запобігти пожежі.

10. Підготуйте радіоприймач на батарейках, повербанках, мобільних зарядних пристроях, здатних працювати від автомобільної розетки, запишіть на аркуші список важливих телефонних номерів. Важливо бути в курсі ситуації навколо вас і спілкуватися з близькими.

Заборонено:

1. Не вдягайте військову форму чи форму з невідомими значками. Будь-яка людина у військовій формі вважається військовою і може бути потенційною ціллю.

2. Не носіть яскравий, дорогий одяг. Носіння дорогого одягу може зробити вас мішенню для злодіїв.

3. Не ховайтеся за високими будинками. Високі будівлі помітні та можуть стати ціллю для обстрілів. Також рекомендується уникати економічно привабливих місць, таких як заправні станції, торгові центри, продуктові магазини, банкомати і т. д. Якщо вам потрібно сховатись від стрілянини, краще робити це у траві – у вас більше шансів залишитись непоміченим снайперами.

4. Не беріть кілька сумок. Сумку рекомендується брати не важче 10 кг на людину, дітям та літнім і того менше. Чим легша сумка – тим краще. Найголовніше в сумці – це аптечка. Також рекомендується накрити сумку білою тканиною, щоб здалеку вона не виглядала як зброя.

5. Не виходьте без документів. Наявність паспорта при собі викликає менше запитань, ніж його відсутність. Відмітка про вашу групу крові збільшує шанси на виживання у разі травми.

6. Не біжіть від солдатів. Не сперечайтеся, вас можуть порахувати шпигуном чи провокатором. Вам потрібно показати, що ви громадянський. Якщо у вас є паспорт або будь-які документи, що підтверджують вашу особистість, це зменшить кількість питань.

7. Не виходьте вночі та під час комендантської години. Дехто вважає, що безпечніше переїжджати вночі. Це неправильно, вночі військові можуть стріляти по всіх поспіль.

8. Не уникайте контактів з іншими людьми. Краще знати хоча б групу крові своїх попутників і щоб вони знали вашу. Це підвищує шанси на порятунок у разі потреби екстреної медичної допомоги.

9. Не носіть із собою предмети, що навіть віддалено нагадують стрілецьку зброю.

10. Не приймайте пози, схожі на позиції готовності до стрільби.

11. Не ділитесь своїми планами з незнайомцями чи людьми, яким ви не довіряєте.

12. Не спостерігайте за стріляниною з вікна. У жодному разі не наближайтесь до вікон під час активних бойових дій.

13. Якщо ви щось дізнаєтеся про пересування українських військ – не ділитесь цією інформацією.

14. Уникайте контакту з озброєними людьми. І вже точно не сперечайтеся і не сваріться з ними.

Загальні рекомендації для підготовки до надзвичайної ситуації чи війни!